STUDI KRITIS TINGKAT KEHALALAN MINUMAN KOMBUCHA

  • Dody Riswanto Universitas Mathla’ul Anwar Banten.
  • Firman Rezaldi Universitas Mathla’ul Anwar Banten
Keywords: Kombucha, Alcohol, Halal, MUI, minuman halal

Abstract

The purpose of this study was to measure the alcohol content in the fermented kombucha drink. The alcohol content was tested because consumers of this kombucha drink are the majority of Muslims who require halal standards in food and beverage products. The research method is a laboratory test with a specific treatment design using 2 samples, namely black tea and kecombrang flowers. The results and discussion of this study are that the results of kombucha tests carried out in the laboratory show the results of the ethanol/alcohol content of 0.055 percent. The test results have met the regulatory standards of the Indonesian Ulema Council (MUI) where halal fermented drinks are below 0.5 percent. Thus, the tested fermented kombucha drink has been declared a halal drink and can be consumed by Muslim consumers.

References

Alodokter. (2016). Tanya Dokter: Efek Samping Penggunaan Obat Kimia Untuk Ginjal dan Hati. https://www.alodokter.com/komunitas/topic/pr-sistem-ekskresi
Antara News. (2011). Mengapa berobat di indonesia mahal. https://www.antaranews.com/berita /254197/mengapa-berobat-di-indonesia-mahal.
Firdaus, S. Indah, A. Isnaini, L. Aminah, S. (2020). “Review” Teh Kombucha Sebagai Minuman Fungsional dengan Berbagai Bahan Dasar Teh. Prosiding Seminar Nasional Unimus, Vol. 3, 715-730.
Herwin., Kosman, R., Fitriani. (2013). Analisis Kadar Alkohol Produk Kombucha Daun Permot (Passiflora foetida L.) Asal Makassar Sulawesi Selatan Secara Kromatografi Gas. Jurnal As-Syifaa. Vol. 5 (2), 112-118.
Indokombucha. (2011). Cara Membuat Teh Kombucha. https://indokombucha.com/cara-membuat-teh-kombucha/.
Khamidah, A & Antarlina, S.S. (2020). Peluang Minuman Kombucha Sebagai Pangan Fungsional Opportunities Of Kombucha Drinking As A Functional Food. Agrika: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, Vol. 14(2), 184-200.
Leal, M., V. Suarez, R. Jayabalan, H. Oros, A. Escarlante-aburto, (2018). A review on Health Benefits of Kombucha Nutritional Compounds and Metabolites. CYTA - J. Food, 16(1), 390-399.
MUI. (2018). Fatwa Majelis Ulama Indonesia Nomor 10 Tahun 2018 Tentang Produk Makanan dan Minuman yang Mengandung Alkohol/Etanol.
Naland, H. (2008). Kombucha: Teh dengan Seribu Khasiat. Jakarta: Agromedia.
Nainggolan, J. (2009). Kajian Pertumbuhan Bakteri Acetobacter sp. dalam Kombucha-Rosela Merah (Hibiscus Sabdariffa) Pada Kadar Gula dan Lama Fermentasi yang Berbeda. Tesis. Universitas Sumatera Utara. Medan.
Nurikasari, M., Puspitasari, Y., Siwi, R.P.Y. (2017). Characterization and Analysis Kombucha Tea Antioxidant Activity Based on Long Fermentation as A Beverage Functional. Journal of Global Research in Public Health, Vol. 2(2), 90-96.
Özdemir, N., Çon, A.H. (2017). Kombucha and Health. Journal of Health Science. Vol. 5, 244-250.
Pratiwi, A. Elfita. Aryawati, R. (2012). Pengaruh Waktu Fermentasi Terhadap Sifat Fisik dan Kimia pada Pembuatan Minuman Kombucha dari Rumput Laut Sargasssum sp. Maspari Journal, Vol. 4(1), 131-136.

Putri, W.D., Fitranti, D.Y. (2016). Pengaruh Pemberian Minuman Teh Kombucha Terhadap Kadar Gluksa Darah Puasa pada Wanita Usia 40-55 Tahun. Journal of Nutrition College, Vol. 5(3), 207-213.
Simanjuntak, D.H., Herpandi., Lestari, S.D. (2016). Karakteristik Kimia dan Aktivitas Antioksidan Kombucha dari Tumbuhan Apu-apu (Pistia stratiotes) Selama Fermentasi. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian. Vol. 5(2), 123-133.
Suhartatik, N., Kuryantina, M., Purwanti, I.T. (2009). Kombucha Rosella (Hibiscus sabdariffa Linn) dan Kemampuannya Sebagai Anti Hiperkolesterolemia. Journal Agritech. Vol. 29(1), 29-35.
Wistiana, D., Zubaidah, E., (2015). Karakteristik Kimiawi Dan Mikrobiologis Kombucha dari Berbagai Daun Tinggi Fenol Selama Fermentasi. Jurnal Pangan dan Agroindustri, Vol. 3(4), 1446-1457.
Watawana, M.I., Jayawardena, N., Gunawardhana, C.B, Waisundara, V.Y. (2015). Review Article Health, Wellness, and Safety Aspects of The Consumption of Kombucha. J. of Chemistry.
Published
2021-09-25
How to Cite
Riswanto, D., & Rezaldi, F. (2021). STUDI KRITIS TINGKAT KEHALALAN MINUMAN KOMBUCHA. JURNAL LENTERA : Kajian Keagamaan, Keilmuan Dan Teknologi, 20(2), 207-216. Retrieved from http://ejournal.staimnglawak.ac.id/index.php/lentera/article/view/448